5 Sebab Mengapa Kita Perlu Melabur Dengan Emas!

03 September 2009

Seperti yang kita sudah sedia maklum, emas memang menjadi sumber pelaburan paling selamat sejak dari zaman dulu lagi. Tetapi masih ramai lagi rakyat di Malaysia ini tidak menyedari akan kepentingan pelaburan emas ini.Sebelum terlambat saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan dan selamat beramal beribadat pada kaum muslimin dan muslimat.


Mengapa anda perlu menyimpan emas?


1. Emas ialah kekayaan yang sebenarnya
----------------------------------------------------
Sejak dari dulu lagi emas menjadi simbol kekayaan hinggalah zaman sekarang. Selain itu juga emas tidak boleh dibinasakan. Sesuatu benda yang menjadi penyimpan kekayaan mestilah mempunyai sifat tidak boleh dibinasakan. Sebab itu makanan, haiwan dan tumbuh-tumbuhan tidak boleh menjadi penyimpan kekayaan. Ini kerana di dalam jangka masa panjang kesemua benda tersebut akan binasa.

Sesuatu benda yang boleh dibinasakan dengan mudah tidak boleh menjadi penyimpan
kekayaan yang terunggul.

2. Harga emas sentiasa meningkat dalam jangka masa panjang.
-----------------------------------------------------------------------------
Sejak 10 tahun yang lalu harga emas telah mula meningkat. Siapa yang simpan emas sejak masa itu, memang menguntungkan!

Purata kenaikan harga emas adalah sekitar 27% setahun. Siapa nak bagi anda untung setinggi ini? ASB jika tinggi pun, anda akan dapat 12% setahun. Yang mana satu lebih untung?

Jika anda kawin pada tahun 2001, barang kemas 916 dibeli pada harga RM50 segram. Pada hari ini, emas 916 mencecah harga RM122 segram!!

3. Nilai wang kertas sentiasa jatuh di dalam jangka masa panjang
----------------------------------------------------------------------------------
Senang saja. Sebagai contoh, pada tahun 1980an, kebanyakan pelajar sekolah membawa antara 20 sen dan 30 sen sebagai duit poket. Duit tersebut cukup untuk membeli nasi dan air minum. Bagaimana dengan sekarang – tahun 2009? RM 5 sehari pun tidak cukup..

4. Aset yang terunggul
------------------------------
Tidak ada aset lain yang boleh menandingi kecairan emas. Ia bukan sahaja boleh dicairkan di Malaysia tetapi boleh dicairkan di seluruh dunia. Katakanlah negara kita dilanda peperangan. Kita lari dengan membawa emas ke negara lain. Ianya boleh ditukarkan kepada wang kertas negara itu. Dan dengan emas itu, kita mampu hidup negara tersebut. Lain pula jika kita membawa wang kertas kita, adakah ianya laku di negara lain? Ibarat ‘wang kertas Iraq’ yang sama sekali tidak bernilai akibat peperangan.

5. Ia tidak boleh dimanipulasikan
------------------------------------------
Emas sukar diperoleh dan tidak boleh dicipta. Jadi, ia tidak boleh dimanipulasikan. Kuantitinya tidak boleh ditambah dengan mudah. Ini menyebabkan emas sentiasa bernilai.

Ini berbeza sekali dengan wang kertas. Ia boleh dicetak sesuka hati oleh pemerintah. Jika jumlah cetakan terlalu tinggi, maka nilainya akan menurun. Rm 1 juta hari ini tidak akan bernilai RM1 juta lagi pada 5 tahun akan datang.

anda dah lihat akan kelebihan emas sebagai sumber pelaburan yang utama bukan?

Mungkin anda belum faham sepenuhnya lagi mengenai ilmu pelaburan emas ini.

Oleh sebab itulah Team Rahsia Emas menyediakan satu panduan atau ilmu mengenai pelaburan emas ini. anda ingin tahu lebih lanjut mengenai ilmu pelaburan emas ini? Terus saja ke laman web di bawah untuk mendapatkannya:

www.rahsiaemas.com

Sekian, terima kasih
khairul anwar
0172418014

p/s: En Syukor iaitu nadi utama dalam Team Rahsia Emas adalah salah seorang tokoh pelaburan emas terkemuka dalam Malaysia. Beliau baru saja membentangkan kertas kerja yang bertajuk “Bagaimana Membuat Pelaburan Emas di Malaysia” di Seminar Antarabangsa Penjanaan Ekonomi Melalui Transaksi Wang Dinar (SEDINAR09), Universiti Kebangsaan Malaysia pada 27Ogos09 baru-baru ini.
Belum pernah download kertas kerja pembentangan tersebut? Klik sini:

http://jutawanemas.com/v1/documents/kertas_kerja_sedinar09_bagaimana_membuat_pelaburan_emas_di_Malaysia.pdfRelated Posts by Categories0 comments:

Post a Comment