Virus Oh Virus - Sedia kaw tuk dihapuskan!

06 November 2008

1.Camne nak 'remove virus?setiap kali bukak komputer keluar paparan pelik² pastu virus ni pulak die hidden kan semua folder termasuk folder dalam pendrive??


2. Perisian ape pulak yang boleh kembalikan semua data termasuk folder dari hard disk/partition yang corrupted(blue screen)..??


Jawapan :

Soalan pertama

1. buang autorun.info dalam c: caranye :
tekan start-run-cmd & enter.kemudian taipkan del autorun.inf.


cara buang mesage surabaya(mesage virus)
1. masuk start > run kemudian taipkan regedit & enter

2. setelah muncul program regedit masuk ke dalam key - key sesuai urutan dibawah ini :-
HKEY_LOCAL_MACHINE lalu ke software "Microsoft" kemudian ke "Windows NT" lalu ke current version trus ke winlogon
kemudian pada kanan window,cari dan kosongkan atau hapuskan item "legalnoticeCaption" dan "legalnNoticeText"

C -untuk hidden file


Start-Run- Regedit--ok

pergi ke
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\windows\curreent version\explorer\advanced\folder\Hidden\SHOWALL
checked value ="0" change to "1"

2. untuk recover HDD anda boleh gunakan PC inspector file recovery - http://www.pcinspector.de/ atau http://www.snapfiles/com/publishers/convar-deutschland-gmbh/index.html

tu die tutorial kalu sape² yg hidden file nye dah xleh bukak atau dah kene virus.
adios~ sila tingglkn komen anda.tenkiu all.

Related Posts by Categories



4 comments:

EM AN said...

oo, macam tu ke?
oke pasni kalau hide ape-ape yang satu warna pun da boleh di selamat kan :)
terima kasih kepada penulis, jangan lupa share kalau ade barang baru k.
wakakaka :D

kairole said...

bisa diatur tu semua pak eman.boleh dibackup.satu warna dua warna.semua bole..barang baru?xd stock.hahahah

chuckiesd said...

nice info..mungkin ia berguna ngan kerja-kerja harian aku..

KAIROLE said...

iyep~ hope bende ni dpt menolong..

Post a Comment