Oh hanset ku~

14 November 2008

salam semua pembaca.amacam? ad baek hari ni? moga sentiasa luar biasa bagus kata dr tuah dalam buku dia..tgk topik cam baru dapat hanset baru ye x?tapi hakikatnya adalah disebalik nya.hanset yang baru ku beli telah jahanam kerana ketagalan tangan aq sendiri yang mempatch dan mengubah system dalam fon tersebut sehingga tidak boleh digunakan lagi.
jenama hanset ni adalah SoN* ***son agak2 tahu x ape bende jenis tu?kalu tahu bagusla.
sepanjang aku pakai hanset jenis ni.mula2 tu cam x berapa nak best la kan.bile dah lame2 tu mula lah kyusuk tgk function die yang xd la berapa sangat.guna punya guna smpai lah satu ari aku try masuk laman web www.mobile88.com

so dari situ kite boleh tahu ape kekurangan dan kelebihan sesuatu jenama dan jenis hanset tu.jadi sebelum beli tu rujuk la dulu mana2 web dan salah satu web tersebut adalah disebutkan diatas.jadi bile dah beli nanti xd la rasa x puas hati ke.cam aku ni..

dari mobile 88 tu start la kenal member yang berada dalam tu.rupanya hanset yang aku guna selama ni boleh diubah segala macam dalam system nye supaya menepati citarasa si pemakai.jadi godek punye godek,patch punye patch dari k800 tukar system pada k810i.firmware namanye.tukar sana sini,smpai lah satu malam yang agak malang bagi diriku.hanset ku langsung tidak mengeluarkan nafas untuk hidup semula.mata nya jugak tak menunjukkan pergerakan.jadi die trus mematikan dirinya.jadi masa tu betul ada kat kampung lagi.so x banyak kedai hanset yang boleh repair jenama hanset camni dengan cara yang betul.

dipendekan cerita aku pergi la satu kedai melayu ni..yang berhampiran dirumah kediaman ku dikampung.tapi masa tu ad budak sekolah yang jaga kedai tersebut.dlm lingkungan 16 tahun camtu.tanye punye tanye~mula die kate sok baru leh siap.ok xpela aku pun hantar jela hanset tersebut...smbil menunggu keesokan harinya..

hari esok..

smpi nye hari esok aq try la pegi tanye dah seap ke hanset aq tu.tp respon yang diberi adalah belum.katenye lusa pulak!.oke tunggu la lagi...

lusanya...

eh dah lusa?kejap nye.tanye la lagi ape cerita ngn hanset aq tu.die kate pulak dah hantar ke tempat lain.kirenya cawangn utama kedai tersebut.kebetulan nak balik ke seremban petang tu.so pergi la aq mencari kedai hanset tersebut.

sesamapainya kat kedai tu~ ad la sorang brother tu.pandang seperti mau makan je?x pernah tgk org ke brother? kemudian die blah camtu je.aq pun masuk kat kedai hanset tu dan cerita tentng hanset yg dihantar repair tu.pekerja yg ad kat situ pun telepon la bos die.smpi2 je,upenya brother yang pandang slack tu adalah bos kedai tersebut.jadi aq ni tunggu la telepon bimbit yang aq hantar repair tu.yang brother tu duk wat bz lak tibe2 dan jugak pekerja die duk layan customer tuk topup.

beberapa minit pastu pekerja kedai tersebut pun letak la hanset yang hantar repair tu depan mata aku.tapi die x kate pape.aq pun tunggu jela.smbil kata kat dalam hati"die ni dah repair ke belum" agak lame jugak la tunggu die berkata2 tapi x keluar pun.jadi aq pun mula lah tanye dah betul ke hanset ni.yang brother tu buat x tahu jela.dan yg pekerja plak acah2 blur munyit.
aq pun amek hanset tu dan trus beredar.

nampak x?camne sikap segelintir org kite?kalu kite x mampu nak buat sesuatu.x cukup ilmu atau teknologi.tapi kita kaya dengn budi bahasa.org x kn pandang kite ni selekeh.dan pandang rendah.sebaliknya org akan hormat sebb kita hormat kat org,jadi kalau ad cawangan sepuluh pun kat dlm malaysia ni.kalu sikap dan cara layan pelanggan cam hampeh~ x kemana yop.kedai ko tu.customer la yang untungkan ko.apela salah ko cakap elok²..ad budi bahasa.bak kata singh dlm cite bujang lapok"nama saja melayu panggil org woi woi" haizz..biar kite ni kedai kecik tapi berbudi bahasa,org akan sentiasa datang..ini tidak~ sunggu berlagak itu olang..isyh2..
jadi kamu yang membaca tu.pernah alami macam ni? sikap segelintir org kita..."nak dihormati mestilah terlebih dahulu menghormati"...pk² kan..

Related Posts by Categories



3 comments:

EM AN said...

so, apa moral yang sebenanya cuba kau ketengah kan ni?

KAIROLE said...

berbudi bahasa budaya kita jajaja

Anonymous said...

ketagalan pn buleh la kairole,

Post a Comment